Виявлено новий білок, що захищає клітини від вікового занепаду

0
10

Дослідження Університету Макмастера виявило нову функцію білка MANF, яка сприяє підтримці клітинного гомеостазу, допомагаючи у боротьбі з віковими захворюваннями та нейродегенеративними розладами.

Зображення Gerd Altmann с сайта Pixabay

У міру старіння клітин їх здатність підтримувати ефективну утилізацію білків і загальний баланс порушується, що призводить до накопичення неправильних або злиплих білків. Ці процеси є основною причиною розвитку таких нейродегенеративних захворювань, як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. Команда науковців під керівництвом професора Бхагваті Гупти показала, що білок MANF відіграє важливу роль у захисті клітин від цього стресу та може активувати внутрішньоклітинні системи очищення.

Попередні дослідження вказували на здатність MANF знижувати клітинний стрес, однак нові результати показали його здатність активно сприяти розщепленню накопичених білків. Досліджуючи модель мікроскопічного черв’яка C. elegans, дослідники встановили, що MANF експресується в лізосомах — клітинних органелах, відповідальних за утилізацію клітинного “сміття” і асоційованих з тривалістю життя та білковою агрегацією.

Підвищення рівня MANF в експериментальних умовах покращило клітинні функції, що свідчить про його потенціал як терапевтичного засобу. Оскільки MANF присутній у всіх тварин, включно з людьми, це відкриття може стати основою для розробки нових підходів до лікування нейродегенеративних захворювань.

“Основна ідея досліджень старіння полягає в тому, чи можемо ми зробити ці процеси кращими та ефективнішими. Зрозумівши, як працює MANF , і цілеспрямовано впливаючи на його функції, ми зможемо розробити нові методи лікування вікових захворювань. Ми хочемо жити довше і здоровіше. Такі гравці можуть допомогти в цьому”, – говорить Гупти.

Важливо!  Статистична інформація, представлена в медичних статтях, відображає загальні тенденції та не враховують особливості кожної окремої людини Індивідуальні обставини можуть суттєво відрізнятися. Завжди консультуйтеся з лікарем для прийняття персоналізованих рішень щодо свого здоров’я.

Previous articleГенетика впливає на ризик ожиріння: нове дослідження Genomics
Next articleНове дослідження виявило, що дві третини чоловіків з діабетом страждають на еректильну дисфункцію
Фолюш Ігор
У 1998 році закінчив Львівський Інститут Фізкультури Кафедра фізичної реабілітації З 1998 по 2000 рік стажування в Istituto Di MedicinaDello Sport Di Roma З 2000 по 2007 рік працював фізіотерапевтом в Hospital Santa Maria della Stella (Orvieto) У 2007 році повернувся в Україну З 2007 по 2013 працював фізіотерапевтом в приватній педіатричній клініці «Віта Пуер» У 2013 році закінчив магістратуру в Мелітопольському інституті екології та соціальних технологій У 2014 заснував «Центр масажу доктора Фолюш» де і працює донині

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.