Генетичний аналіз показує, що куріння та високий ІМТ підвищують ризик деменції, але освіта та фізичні вправи захищають

0
19

Недавнє дослідження Копенгагенського університету показало, що генетична схильність до куріння та високий індекс маси тіла (ІМТ) суттєво підвищують ризик розвитку деменції, водночас освіта і фізична активність відіграють захисну роль.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Деменція — це хронічне неврологічне захворювання, яке супроводжується поступовим погіршенням когнітивних функцій, таких як пам’ять та мислення, що значно ускладнює життя хворих і наразі залишається невиліковним. Зростання кількості випадків деменції в світі привернуло увагу науковців, що спонукало Всесвітню організацію охорони здоров’я та Ланцетну комісію розробити настанови з профілактики та втручання. У новому дослідженні використовували дані понад 400 тисяч європейців з Британського біобанку для аналізу генетичних та модифікованих факторів ризику за допомогою методу менделівської рандомізації, що дозволяє встановити причинно-наслідкові зв’язки.

Результати вказують на те, що генетична схильність до високого ІМТ, куріння, артеріальної гіпертензії, діабету 2 типу, високих рівнів холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) та тригліцеридів значно підвищує ризик розвитку деменції. Зокрема, високий рівень тригліцеридів, який зазвичай залишається поза увагою досліджень, виявився одним із найбільш суттєвих факторів ризику. Водночас не було виявлено значного зв’язку між генетичною схильністю до вживання алкоголю та деменцією, що суперечить попереднім спостереженням.

Інша частина дослідження показала, що більш тривала освіта та регулярна фізична активність можуть суттєво знизити ризик деменції. Так, генетично прогнозований вищий рівень фізичної активності знижував ризик хвороби Альцгеймера на 42%. Відсутність нелінійних зв’язків між факторами ризику та проявом деменції свідчить, що ступінь генетичного ризику не змінюється на різних рівнях впливу.

Результати підтверджують висновки Ланцетної комісії, що майже половину випадків деменції можна запобігти шляхом усунення модифікованих факторів ризику. Автори дослідження закликають до розробки стратегій для людей з високою генетичною схильністю до куріння, високого ІМТ та інших факторів, щоб знизити ризик розвитку деменції у майбутньому.

Важливо!  Статистична інформація, представлена в медичних статтях, відображає загальні тенденції та не враховують особливості кожної окремої людини Індивідуальні обставини можуть суттєво відрізнятися. Завжди консультуйтеся з лікарем для прийняття персоналізованих рішень щодо свого здоров’я.

Попередня статтяНове дослідження розкриває механізм запалення при вовчаку
Наступна статтяВплив нічного та денного світла на смертність і кардіометаболічний ризик
Фолюш Ігор
У 1998 році закінчив Львівський Інститут Фізкультури Кафедра фізичної реабілітації З 1998 по 2000 рік стажування в Istituto Di MedicinaDello Sport Di Roma З 2000 по 2007 рік працював фізіотерапевтом в Hospital Santa Maria della Stella (Orvieto) У 2007 році повернувся в Україну З 2007 по 2013 працював фізіотерапевтом в приватній педіатричній клініці «Віта Пуер» У 2013 році закінчив магістратуру в Мелітопольському інституті екології та соціальних технологій У 2014 заснував «Центр масажу доктора Фолюш» де і працює донині

Залишити коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.