Дослідники виявили гени, що впливають на розвиток мозку та аутизм

0
31

Дослідження виявило зв’язок між специфічними для людини генами та розвитком синапсів, що проливає світло на еволюцію мозку та виникнення розладів нервової системи.

by @solarus

Людський мозок виділяється серед ссавців тривалим розвитком, що забезпечує унікальні когнітивні здібності, але порушення цього процесу можуть призводити до розладів, таких як інтелектуальна недостатність та аутизм. Дослідження під керівництвом професора П’єра Вандерхейгена з VIB-KU Leuven, в співпраці з ученими з Колумбійського університету та Ecole Normale Supérieure, виявило прямий зв’язок між двома генами, що присутні лише в людській ДНК, та геном SYNGAP1, який мутує в розлади нервового розвитку. Це дослідження відкриває нові перспективи для розуміння того, як еволюція людського мозку може бути пов’язана з певними неврологічними розладами.

Тривалий розвиток синапсів у людському мозку, також відомий як неотенія, є ключовим для наших навчальних здібностей. Однак порушення цього процесу можуть призводити до таких розладів, як аутизм та інтелектуальна недостатність. Команда Вандерхейгена раніше виявила, що цей тривалий розвиток пов’язаний зі специфічними для людини молекулярними механізмами. У своєму новому дослідженні вони зосередилися на двох генах, SRGAP2B і SRGAP2C, які є унікальними для людей, і виявили, що вони сповільнюють розвиток синапсів у людських нейронах.

Дослідники також вивчили взаємодію цих генів з геном SYNGAP1, який відіграє важливу роль у розвитку нервової системи та пов’язаний з аутизмом. Вони виявили, що SRGAP2B і SRGAP2C регулюють рівень SYNGAP1, і це може впливати на швидкість розвитку синапсів. Ці гени можуть навіть компенсувати деякі дефекти, викликані відсутністю SYNGAP1, що покращує наше розуміння того, як специфічні для людини гени впливають на розвиток мозку і виникнення нервових розладів.

Важливо!  Статистична інформація, представлена в медичних статтях, відображає загальні тенденції та не враховують особливості кожної окремої людини Індивідуальні обставини можуть суттєво відрізнятися. Завжди консультуйтеся з лікарем для прийняття персоналізованих рішень щодо свого здоров’я.

Предыдущая статьяНова генна терапія дає надію на боротьбу з дитячим ожирінням
Следующая статьяГенетика та хронічні хвороби збільшують ризик довготривалого COVID-19
Фолюш Ігор
У 1998 році закінчив Львівський Інститут Фізкультури Кафедра фізичної реабілітації З 1998 по 2000 рік стажування в Istituto Di MedicinaDello Sport Di Roma З 2000 по 2007 рік працював фізіотерапевтом в Hospital Santa Maria della Stella (Orvieto) У 2007 році повернувся в Україну З 2007 по 2013 працював фізіотерапевтом в приватній педіатричній клініці «Віта Пуер» У 2013 році закінчив магістратуру в Мелітопольському інституті екології та соціальних технологій У 2014 заснував «Центр масажу доктора Фолюш» де і працює донині

Оставить комментарий

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.